Dodany: 2011-08-05 08:47:09
images/ziele angielskie.JPGf7943.JPG Odkryte za czasów Kolumba, wbrew pozorom nie pochodzące z Wysp Brytyjskich a z Ameryki Południowej- to właśnie ziele angielskie. Przyprawa stosowana do mięs, ryb, zup i sosów a także marynat.

Dodany: 2011-08-05 08:42:55
images/liscie laurowe.jpg2b228.jpg Gulasze, ryby czy popularny bigos- żadna z tych potraw nie obejdzie się bez liścia laurowego. Ta uprawiana w Europie, Afryce i Ameryce przyprawa jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej używanych w kuchni.

Dodany: 2011-08-05 08:40:42
images/gorczyca.JPG1220a.JPG Podobno życie powinno mieć słodko- gorzki smak… dlatego przeciwstawna do cukru jest sól… ale nie tylko. Jest jeszcze gorczyca. Ta gorzka potrawa pochodząca z Europy oraz rejonów Morza Śródziemnego jest kojarzona najbardziej z musztardą oraz marynatami.

Dodany: 2011-08-05 08:34:52
images/kmin.jpg1693a.jpg Aromatyczny, korzenny, lekko piekący... taki właśnie jest kminek. Ta znana na całym świecie przyprawa idealnie nadaje się do wypieków pszennych i żytnich a także jako składnik różnego rodzaju alkoholi.

Dodany: 2011-08-05 08:32:57
images/chili.JPGca13d.JPG Ostre, ostre i chili... w takiej kolejności można by ustawić tę wyjątkową przyprawę. Papryczka chili to zabójca naszych przełyków. Są wśród nas fanatycy ostrych dań, którzy nie przejdą obojętnie obok potrawy z chili, są też tacy, którzy się jej wystrzegają lub tolerują w małych ilościach.