Dodany: 2011-01-12 13:57:16
images/chiliconcarne.jpg1f177.jpgKuchnia meksykańska łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około dwudziestu różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili.

Dodany: 2011-01-12 13:54:57
images/kuchnia chińska.jpg87386.jpg Kuchnia chińska jest kuchnia różnorodną. Dla wielu kojarzy się jedynie z ryżem, kiełkami bambusa, smażonymi warzywami i sushi. Jednak warto wspomnieć, że kuchnia chińska jest zróżnicowana i zależy od danego regionu.

Dodany: 2011-01-12 13:46:23
images/Cremebrulee.jpg170ff.jpgNajważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.

Dodany: 2011-01-12 13:40:57
images/wieprzowina.jpgb287d.jpg Podstawę kuchni polskiej stanowią potrawy wspólne dla narodów zachodniosłowiańskich oraz środkowoeuropejskich, bazujące na dostępnych lokalnie surowcach spożywczych.

Dodany: 2011-01-12 13:37:39
images/kuchniawloska.jpg20249.jpg Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z dwudziestu regionów Włoch oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały.