Dodany: 2011-01-12 13:57:16

Kuchnia meksykańskaKuchnia meksykańska łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około dwudziestu różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili.

 

Kuchnia meksykańska jest kuchnią bardzo ostrą i pikantną, dlatego wiele osób z problemami trawiennymi stara się jej unikać. Do najbardziej tradycyjnych i charakterystycznych dla tej kuchni potraw i składników można zaliczyć takie dania jak: tortilla, burrito, enchiladas, tacos, nachos, czy sos salsa. Podstawowym surowcem w przygotowaniu wielu potraw jest tzw. Masa otrzymana z przemiału ziaren kukurydzy. Restauracja gdańsk, która specjalizuje się w kuchni meksykańskiej często używa pikantnych przypraw, papryczek jalapeno oraz sosu salsa.

 

Oprócz tego restauracja gdańsk, w której podawane są dania meksykańskie musi posiadać różnorodne rodzaje warzyw strączkowych, jak fasola, która jest podstawą takich dań. Wciąż mało jest restauracji specjalizujących się w kuchni meksykańskiej, ponieważ jest ona dość ciężkostrawna, jednak restauracja gdańsk swoim gościom proponuje takie menu i zyskuje coraz większą popularność..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia meksykańska
Nick: