Dodany: 2011-01-12 13:40:57

Kuchnia polska Podstawę kuchni polskiej stanowią potrawy wspólne dla narodów zachodniosłowiańskich oraz środkowoeuropejskich, bazujące na dostępnych lokalnie surowcach spożywczych.

 

Specjalnością kuchni polskiej są potrawy mączne i zbożowe (kasze, kluski, pierogi), produkty runa leśnego (grzyby, owoce, zioła), wieprzowina (w tym wędliny i kiełbasy), ryby słodkowodne, dziczyzna, a także nabiał (kwaśna śmietana, twaróg) i spora ilość zup z dowolnych produktów (zwłaszcza warzywne). Restauracja gdańsk, podobnie jak wiele innych restauracji specjalizuje się w daniach charakterystycznych dla kuchni polskiej. To właśnie restauracja gdańsk serwuje potrawy z dziczyzny, wieprzowinę, wędzone wędliny i kiełbasy, a także tradycyjny, polski, ciężki bigos i dania z różnego rodzajów grzybów.

 

Restauracja gdańsk to miejsce, gdzie można spróbować tradycyjnych polskich wyrobów, takich jak ryby słodkowodne przygotowane w specjalny sposób. Wędzonego węgorza, pieczonego karpia, smażonego karasia, czy szczupaka. Można tu także spróbować zrazów z sarny, kiełbasy z dzika, czy pasztetu z zająca, przygotowanych według tradycyjnej, polskiej receptury..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia polska
Nick: