Dodany: 2011-01-12 13:37:39

 Kuchnia włoskaKuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Na północy je się ryż i polentę, częściej stosuje się masło, na południu przeważają niezliczone gatunki makaronów i oliwa. Każdy z dwudziestu regionów Włoch oraz wiele miast mają swoje kulinarne specjały.

 

Zaraz po kuchni francuskiej, kuchnia włoska jest najpopularniejszą kuchnią w Europie. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę i czosnek, a także oliwki. Wiele włoskich potraw takich jak spaghetti, pizza i risotto stało się bardzo popularne najpierw w USA, a potem razem z "eksportem" kultury amerykańskiej w większości państw przemysłowych, od Korei po Argentynę.

 

Także restauracja gdańsk specjalizuje się w potrawach charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Spaghetti, a właściwie pasta, pizza, lasagne, tortellini, ravioli, risotto stały się sztandarowymi potrawami, które serwuje restauracja gdańsk. Restauracja gdańsk, specjalizująca się w kuchni włoskiej często korzysta z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. Dzięki temu serwowane potrawy mają charakterystyczny smak i zapach, właściwy dla śródziemnomorskiej kuchni..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kuchnia włoska
Nick: