Dodany: 2011-08-05 08:40:42

 

GorczycaPodobno życie powinno mieć słodko- gorzki smak… dlatego przeciwstawna do cukru jest sól… ale nie tylko. Jest jeszcze gorczyca. Ta gorzka potrawa pochodząca z Europy oraz rejonów Morza Śródziemnego jest kojarzona najbardziej z musztardą oraz marynatami.

 

W Polsce najbardziej znane są trzy gatunki gorczycy- czarna, biała i sarepska. Restauracja gdańsk serwuje potrawy z użyciem wszystkich trzech gatunków. W menu lokalu jakim jest restauracja gdańsk znajdziemy wyjątkowe sosy na bazie czarnej gorczycy. Jej przeciwieństwo, czyli białą gorczycę, restauracja gdańsk oferuje w marynowanych ogórkach, pieczarkach, dyniach i bakłażanach.

 

Prócz tych octowych rarytasów, restauracja gdańsk poleca pieczenie, kiełbasę domową, gotowane ryby, warzywa na parze oraz mięsne zapiekanki. Wszystko to oczywiście z gorczycą. Jej gorzki posmak dodaje aromatu do wszystkich bardziej tłustych dań. Gorczycę stosuje się także u osób, które miewają stan zapalny jelit lub cierpią na wrzody żołądka. Podaje się ją także przy zaburzeniach trawienia.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Gorczyca
Nick: